Hidroizolacija vlažnih domova Hrvatska

Hidroizolacija vlažnih domova

Malo korisnih članaka o tome zašto je potrebno riješti se vlage

Vlaga u zidu ili na zidovima najčešće nastaje kao posljedica kvara na vodovodnim ili kanalizacijskim cijevima, ali često i zbog loše hidroizolacije stambene zgrade.

Vlaga na zidovima nastaje jer voda iz vlažnog tla može stizati i penjati se u zidove zbog postojanja kapilara, odnosno kao posljedica postojanja kapilarnog učinka.
Vlaga u zidovima glavni je uzrok brzog propadanja zidova. Sposobnost građevinskog materijala da apsorbira vodu, kondenzaciju i kapilarnu vlagu odgovorni su svaki put kada se vlaga pojavi u zidu.

Kapilarski sustav, koji je od vitalnog značaja za ishranu biljaka i njihov rast, kada su u pitanju zidovi, ima potpuno suprotan učinak kada gledamo posljedice. Ono što biljkama daje život, donosi urušavanje zidova i veliku štetu. Nije presudno radi li se o kamenom zidu, zidu od cigle ili nekom drugom građevinskom materijalu. Kameni zid je također porozan i sklon vlazi kao i svi ostali.

Vlaga na zidu se zimi smrzava, što uzrokuje pucanje građevinskog materijala. Ako su kapilare u građevinskom materijalu ispunjene vodom, toplinska izolacija je slaba. Vlaga u zidovima svojim isparavanjem dovodi do bržeg hlađenja zidova.

Vlaga u zidu može rezultirati zdravstvenim problemima poput alergije na vlagu. Ne samo da je vlaga na zidovima štetna za zdravlje, već i gljivice ili plijesan. Plijesan se stvara na hladnim i vlažnim zidovima. Ove gljive mogu uzrokovati teške alergije. Vlaga u zidu također utječe na pojavu reumatskih bolesti.

Površinska sanacija vlage u zidu ne daje potrebne rezultate. Trajna sanacija je moguća samo uz pomoć postupka poznatog kao "isušivanje vlage u zidovima". Mehaničko isušivanje zidova jamči da će se vlaga u zidovima isušiti, što je uvjet da se dodatnim mjerama sanacije i izolacije trajno spriječi prodor vode u zidove.

Vlaga u zidu ima tendenciju da se rasporedi unutar cijelog zida, posebno kada je obogaćena solima iz tla kao što su sulfati, kloridi, mitrati i slično. Kako se voda diže uz zidove, vlaga na zidu isparava. Ako vlaga u zidovima brzo ispari, nakupljene soli pretvaraju se u kristale, povećavajući masu u zidovima. Mokri zidovi dobivaju povećanu masu koja povećava pritisak i dodatno uništava oštećene zidove. Gotovo nijedan materijal ne može izdržati ovaj pritisak. To se može vidjeti na pukotinama, erodiranim mjestima u kristalnim cvjetovima koji izgledaju prilično ružno.

U starijim zgradama i kućama vlaga na zidovima može biti i posljedica situacije u kojoj nedostaje ili je oštećena horizontalna i vertikalna hidroizolacija. Ako hidroizolacija postoji, s vremenom može oslabiti, postati vodonepropusna i tada zidovi nesmetano upijaju vlagu.

Cigla i vapnenac vrlo dobro upijaju vlagu, otvarajući tako put velikim i trajnim oštećenjima vlažnih zidova koji djeluju poput spužve. Vlaga u zidu posljedica je smanjene čvrstoće građevinskog materijala. Mokra tvar je jednostavno puno slabija od suhe tvari. Osušena cigla ponovno postaje čvrsta kao i prije.

Kako se rešiti vlage u zidovima?

Jedino rešenje je mašisnko presecanje zidova i uvođenje hidroizolacije u vidu Kondora V3 V4. Ovo je trajni način da se rešite vlage.

Posetite nas

www.izolacija-vlaznih-domova-hrvatska.com

Posetite nas
Kontakt

Telefon: (+385) 091 573 65 73

Viber +38162427614

Radno vreme

Ponedeljak - Subota: 9 - 17

Nedjelja: Ne radimo :)